Vorige week lazen we in het nieuws dat staatsecretaris Blokhuis met strengere regels over leeftijdscontrole bij bezorging komt.

Wat is er aan de hand?

In het nieuwsbericht lezen we dat er bij alcohol bezorgen vaker niet dan wel op leeftijd wordt gecontroleerd. Terwijl in de wet is vastgelegd dat de verkoper van alcoholische dranken ook vaststelt dat de persoon de juiste leeftijd heeft.

Maar die wet is uit de tijd dat verkoop en het ter hand stellen van de fles wijn of bier samenvielen in de winkel. Nu wordt er steeds meer alcoholisch drank via internet verkocht. En de bezorging laat de (web)winkelier over aan een andere partij.

Hoe werkt drankverkoop over internet in de praktijk?

We zien dat veel webshops de voorwaarden op online drankverkoop hebben aangepast. En ze hebben een keurige leeftijdscheck op de website ingebouwd. De bezoeker van de website moet dan zelf aangeven dat hij 18 jaar of ouder is.

Wat gaat hier mis?

De verkoper denkt dat hij zijn best heeft gedaan om het goed te regelen. Nadat hij het pakket heeft overgedragen aan de bezorger, is het letterlijk uit zijn handen, denkt hij. Daarna heeft hij er geen grip meer op. Maar dit is niet voldoende. Niet in de nieuwe situatie, maar ook niet in de huidige. Want de drank kan bij bezorging gemakkelijk in handen van een minderjarige vallen. En dat is nou net niet de bedoeling.

 

Controle

Natuurlijk wordt er gecontroleerd. Maar wat de controle lastig maakt is dat de gemeente nu nog belast is met de handhaving. Zij hebben boa’s die winkels en horeca bezoeken om te checken of alles volgens de regels gaat. Bij bezorging aan huis schiet deze handhaving te kort.

Wat gaat er veranderen?

Een belangrijke verandering is dat de NVWA de handhaving gaat uitvoeren. Zij zijn niet beperkt tot bijvoorbeeld gemeentelijke grenzen. Verder wordt de verkopende winkelier hoofdverantwoordelijk voor de naleving van de leeftijdsgrens, ook wanneer hij dit door een externe bezorger laat uitvoeren.

Wat kunt u als (web)winkelier doen?

Indien u zelf de alcoholische dranken thuisbezorgt, zorg dan dat uw mensen de leeftijdscheck net zo goed uitvoeren als in de winkel. Besteedt u de bezorging uit? Ga dan na wat uw vervoerder voor u kan doen.

Onze partner Packs heeft al een aantal jaren een landelijk dekkende service waarbij de leeftijdscheck perfect wordt uitgevoerd. Deze voldoet aan zowel de huidige als de nieuwe wetgeving. Voor de verzending van alcoholica werken wij samen met Packs.

Wat u ook doet, bedenk dat u als winkelier wordt aangesproken als het mis gaat!