Vanaf 2030 moeten we pakketverpakkingen beter kunnen recyclen. Daarom lanceerde de Europese Commissie in 2022 een nieuw wetsvoorstel voor een nieuwe verpakkingswet. Deze wet legt regels op voor de manier hoe we onze producten verpakken. Verpakkingen van mono-materiaal, ook wel monoverpakkingen genoemd, spelen hierbij een belangrijke rol. Benieuwd waarom? Dat lees je in deze blog.
Wat zijn monoverpakkingen?
Een monoverpakking bestaat uit één grondstof. Voorbeelden hiervan zijn karton, plastic, aluminium of hout. Als het verpakkingsmateriaal mono is kun je het veel makkelijker sorteren en recyclen. Dit draagt bij aan een duurzamere wereld.
De voordelen van mono-materiaal
Door gebruik te maken van mono-materiaal draag je bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Wanneer we verpakkingen vaker sorteren en recyclen tot een nieuwe verpakking, zijn er minder grondstoffen nodig. Minder landbouwgrond om de grondstoffen op te verbouwen. En minder transport om de grondstoffen te vervoeren.
Klantbeleving
Door pakketten mono te verpakken verbeter je de klantbeleving. Steeds meer mensen zijn bewuster bezig met het milieu en vinden de verpakkingswijze van hun pakket een belangrijk onderdeel. Zo geven mensen steeds vaker de voorkeur aan makkelijk te recyclen materiaal en vinden ze de productie van de grondstof belangrijk. We zien dat mensen zelfs overstappen naar een andere leverancier of pakketpartner en dat duurzaamheid tegenwoordig boven mooi of praktisch gaat.
Mono verpakken, hoe doe je dat?
Mono verpakken is helemaal niet lastig. Je moet alleen de juiste verpakkingen in huis halen. De meest duurzame optie is een monoverpakking van karton en papier. Papier en karton zijn heel makkelijk te recyclen en de grondstofstof komt van een hernieuwbare bron, namelijk bomen. Om je monoverpakking af te maken vul je de loze ruimte op met papieren opvulmateriaal en sluit je de doos met papiertape.
Plastic is minder duurzaam. Je hebt veel verschillende soorten plastic en ieder plastic bestaat uit verschillende grondstoffen wat het lastiger maakt om te recyclen. En nog steeds belandt plastic vaker in de natuur dan dat het gerecycled wordt tot een nieuwe grondstof. Daarnaast is plastic gemaakt van aardolie wat duizenden jaren kost om te produceren. En er komt bij het gebruik van aardolie veel CO2 vrij, dat bijdraagt aan de klimaatverandering en luchtvervuiling.
Circuit Sneltransport focust op duurzame logistiek
Duurzaam verpakte pakketten wilt u natuurlijk laten bezorgen door een duurzame partner. Bij Circuit Sneltransport doen we er alles aan om uw zendingen groen te bezorgen. We bezorgen met elektrische bestelbussen en samen met Packs werken we aan het Packs GreencarsProject. Het doel is om vanaf 1 januari 2025 minstens 30 binnensteden emissievrij te bevoorraden.